Turkey / Turcja– podsumowanie / lista awaryjna

TURKEY TRIP

Turcja to kraj o powierzchni 783,562 km2 zamieszkały przez około 76 milionów ludzi.
Kraj znajduje się na dwóch kontynentach: europejskim oraz azjatyckim, z czego około 90% najduje się na części azjatyckiej.
Stolica to Ankara. Największe miasta: Stambuł : 13 milion ludzi, Izmir: 2,8 milion, Bursa: 1,7 milion, Adana: 1,6 milion
Waluta : tureckie liry (TRY)

Turkey is a country located on two continents: Europa and Azja. The bigest part aprox 90 % is on azjatic side. Total are of whole Turkey is 783,562 km2, inhabited by 76 million people.
The capital is Ankara. Bigest cities: Stambuł : 13 milion ludzi, Izmir: 2,8 million, Bursa: 1,7 million, Adana: 1,6 million. Currency: turkish lira (TRY)

turkey map

JAK SIĘ DOSTAĆ / HOW TO GO:

Najłatwiej i najtaniej jest dostać się samolotem do Stambułu
Stambuł posiada dwa lotniska: Atatürk oraz Sabiha-Gökçen
Najpopularniejsze i najtańsze linie lotnicze to:
turkishairlines, pegasus, onurair. Z tego co zaobserwowałam bardzo tanie bilety są z Wiednia
Ceny lotów do Stambułu, oczywiście zależy od sezonu, to okolo 400/500 zł dwie strony.

Inne alternatywne opcje dla tych to co mają więcej czasu na podróż i kombinowanie z biletami to :
Jeśli wybieramy się na południe Turcji, tania opcją są loty liniami Ryanair na grecką wyspę Kos, z której można przeprawić się łodzią do Bodrum.
Do Stambułu można też tanio dolecieć liniami Wizzair z Budapesztu. Ja raz lecialam za 110 zł. Do tego trzeba doliczyć dojazd: polecam Polski Bus do Wiednia plus linie OrangeWays na trasie Wiedeń – Budapeszt.

WAŻNE – PAMIĘTAJMY, ŻE DO TURCJI NADAL WYMAGANA JEST WIZA.
Wizę wyrabia się szybko i łatwo.
Wszystkie przydatne informacje znajdziecie pod tym linkiem:
www.evisa.gov.tr/pl

The easiest way is to fly. Therea are few low cost airlines:turkishairlines, pegasus, onurair.

travel

JAK SIĘ PRZEMIESZCZAĆ PO KRAJU / HOW TO TRAVEL IN THE COUNTRY:

Turcja to spory kraj, najszybszą oraz najtańszą opcja są loty między miastami.
Np. Ze Stambułu do Bodrum (oddalonym około 900 km) można się już dostać za około 40/50 zł.
Bardzo dobrze rowinięta jest sieć autobusowa w odróżnieniu od sieci kolejowej, która działa na niewielu trasach.
Między miastami, na niewielkich odelgłościach można również przemieszczać się lokalnymi autobusami zwanymi: dolmus

Inną opcją, przeze mnie bardzo lubianą jest autostop. Zanim rozpoczęłam podróż po Turcji kilkakrotnie słyszałam negatywne opinie o tego sposobu przemieszczania się.
Postanowiłam jednak sprawdzić jak to jest na własnej skórze.
Wraz z koleżanką przejechałam północną część Turcji. Kierowcy zatrzymywali się bardzo chętnie, byli pomocni i troskliwi o nasze bezpieczeństwo, czasem dokładali kilometrów, aby dowieżć nas w lepsze miejsce. Zabierali na jedzenie/herbatę, kupowali coś na drogę.
Ogólnie nie mogę powiedzieć złego słowa o podróżowaniu autostopem po Turcji.
Czułam się bezpiecznie, kierowcy jeżdzili ostrożnie, nie spotkały nas żadne niemiłe lub dwuznaczne sytuacje. Oczywiście, zawsze powtarzam dobrzy i źli ludzie są wszędzie. na szczęście ja po raz kolejny tarfiłam na tych dobrych. Do podróży autostopem nie będę nikogo zachęcała, ani zniechęcała w opcjach transporu warto było jednak co nieco wspomnieć o tej formie podróżowania.

The best way is to fly between the cities. In Turkey fly tickets are not expensive, sometimes cheaper that bus ticket. Bus companies are also offering good prices. Buses are modern, clean and you can travel with them in a long distance. The train lines are not many, so traveling by train in Turkey is not so common. I have been traveling by hitchhiking and whole trip was nice and safe. Drivers were helpful and friendly. I don’t want you to advice to travel that way or not, but I have a good experience.

see

CO ZWIEDZAĆ / WHAT TO SEE:

Turcja to niezwykle interesujący kraj, bardzo zróżnicowany.
Aby zwiedzić sam Stambuł potrzebujemy kilka dni.
Do tej pory udało mi się zobaczyć północną część tego państwa. Linki do wpisów z miejsc, które do tej pory udało mi się zobaczyć znajdują się poniżej. Obecnie ropoczęłam podróż numer dwa po Turcji. Tym razem wybieram się na południe. Postaram się wkrótce podzielić informacjami z tego regionu.

Turkey has a lot to offer. You can see many beautiful and different places. I have been traveling only in Istanbul and in north of Turkey. Below I attached links to places that I have been. Now I am traveling again in Turkey. This time I ma planning to see south part. After the trip I share with you informations and photos from those places
turcja-turkey

sleep

GDZIE SPAĆ / WHERE TO SLEEP:

Niestety w tym temacie nie będę zbyt wylewana. Do tej pory nie musiałam spać w żadnym hotelu/hostelu. Przez cała dwutygodniową podróż po Turcji korzystałama z couchsurfingu, więc ceny za nocleg nie są mi kompletnie znane.

Unfortunately I have no experience about prices in hotels or hostels. During my whole trip I have been using couchsurfing

food

CO PIĆ, CO JEŚĆ / WHAT TO DRINK, WHAT TO EAT:

Czyli temat rzeka. Aby spróbować wszystkich specjałów, potraw, które oferuje kuchnia turecka potrzeba sporo czasu. Najbardziej znane potrawy to:
dürüm – mięso, warzywa zawinięte w cienki placek ( 4 lira)
börek – rodzaj pierogów z mięsem, serem lub warzywami/ korekta börek to zapiekane ciasto filo przekładane mięchem, serem lub szpinakiem
köfte – mięsne kulki
Çiğ köfte – To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw tureckich. Są to kulki zrobione z burgulu, cebuli, pomidorów oraz papryki. Wersja wegetariańska zamiast mięsa zawiera drobno posiekane orzechy. Çiğ köfte podaje się zawinięte w liść sałaty.
lahmacun – cienki placek posmarowany mięsną pastą, podawany z sałatą i sokiem z cytryny (2,5 lira)
pilav – ryż podawany z różnymi dodatkami ( 5 lira)
Çorba – zupa turecka ( 4 lira)
Menemen – jajko, pasta pomidorowa, ser zapiekany w specjalnie do tego przeznaczonym naczyniu ceramicznym. ( 5 lira)

Słodycze: ich wspólnym mianownikiem jest to, że są bardzo słodkie.
Do najbardziej znanych należą: baklava, kadayıf, Künefe: różnego rodzaju desery zrobione z bakalii: orzechów, pistacji, migdałów, miodu.
Fırın Sütlaç – słodki deser ryżowy zorzechami i miodem, zapiekany i podawany na ciepło (4 lira)
Kolejny specjał z tego kraju to chyba wszystkim znana Halva
Bedąc w Turcji wrato spróbować lukum: deser wyrabiany ze skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej.

W Turcji koniecznie należy napić się kawy po turecku, gotowanej w specjalnym tygielku
oraz herbaty serwowanej w szklaneczkach w kształcie tulipanów.
Do potraw bardzo często podawany jest ayran: rodzaj jogurtu/ kefiru
Z napojów alkoholowych najczęściej serwowane jest raki: pije się ją zwykle jako dodatek do potraw rybnych. Serwowana jest pół na pół z wodą oraz lodem.

Z Turcji warto przywieżć Keçiboynuzu – produkty sporzywcze z karobu. Roślina ta uprawiana jest jedynie w rejonach morza śródziemnego: na Krecie, Cyprze oraz w Turcji. Bardzo zdrowa i bardzo droga w sklepach ze zdrową żywności, a ty na miejscu ogólnie dostępna i znacznie tańsza niż w Polsce.

phrases

PRZYDATNE ZWROTY / USEFUL PHRASES :

Günaydin – Dzień dobry (rano) – Good Morning
Iyi günler – Dzień dobry (po południu) – Good Afternoon
Iyi akşamlar – Dobry wieczór – Good Evening
Iyi geceler – Dobranoc – Good night
Merhaba / Selam – Cześć! (powitanie) – Hi
Pardon – Przepraszam
Teşekkürler / Teşekkür ederim. – Dziękuję / Dziękuję bardzo – Thank you
evet – tak – yes
hayir – nie – no
Adin nedir – Jak się nazywasz? – What is your name?
Çok memnun oldum – Miło cię poznać – Nice to meet you
Nasilsin? / Nasilsiniz – Jak się masz – How are you?

Advertisements

One thought on “Turkey / Turcja– podsumowanie / lista awaryjna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s